MEC Vancouver / Proscenium Architecture

0

MEC Vancouver / Proscenium Architecture

© Michael Elkan© Kori Chan© Shannon Elmitt+ 28


  • Zoned Area of ​​this architectural project Zoned:
    5713 m²

  • Year Year of completion of this architecture project

    Year:


    2020


  • Photographs Photographs: Shannon Elmitt, Kori Chan, Michael Elkan

  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Soprema, Structurlam, Camino modular building systems, Houston landscapes, Lam Metal Contractor, Ombrae Studios and Keith Panel Systems, PMC manufacturers, Transparent glazing systems
© Michael Elkan
© Michael Elkan

Text description provided by the architects. MEC Vancouver is a forward-thinking retail and office building located at the entrance to Vancouver’s Olympic Village district. The project was designed with sustainability at the forefront, incorporating green elements consistently into the design.

© Michael Elkan
© Michael Elkan

The three-story solid timber building has two retail levels and one office level, with three floors of concrete parking below grade. The structure invites community engagement with a large canopy along the street and a cedar wood column soffit / canopy that runs the full length of the building along 2nd Avenue. Inside, it gives priority to the well-being of users thanks to generous natural lighting, a large unobstructed view of the outside. A double-height atrium features a steel staircase and fully expressed structure comprising a system of Douglas glued laminated timber columns and beams with floors and a CLT spruce / pine roof. Large raw steel reinforcement frames provide seismic resilience and anchor design expression.

© Kori Chan
© Kori Chan
© Shannon Elmitt
© Shannon Elmitt
Ground floor Plan
Ground floor Plan
Cross section
Cross section

High performance features include high insulation and air tightness (R50 and R40 for roof and walls) and strategic air management through radiant heating and cooling. A hot water loop system is connected to a district heating network (NEU) with a high efficiency power plant. The building rejects heat to the district heating network, selling energy to the system (the first for buildings that use NEU). These factors translate into a reduction of 6 tonnes of CO2 per year.

© Michael Elkan
© Michael Elkan

The building also collects rainwater, collecting it through a blue roof for reuse in the gray water system. A 15,000 L underground rainwater cistern is treated to strict regional standards for use in toilets, allowing an annual reuse volume of over 500,000 L. Combined with low consumption devices, the result is an annual drinking water use of 2,536 L / occupant, a total reduction of 46.6% compared to the LEED benchmark.

© Michael Elkan
© Michael Elkan

MEC Vancouver’s landscaping references the history of the area using industrial materials such as Corten steel, reused granite cobbles, and native plants endemic to the False Creek Plains (including native grasses and climbing vines). The water from two green roofs descends a sloping Corten steel body of water and flows into a body of water and a biological channel. Corten steel planters run the length of the building along Quebec Street and the driveway, where the drought-tolerant planting creates a favorable habitat for birds and bees.


Leave A Reply

Your email address will not be published.