Brilliant Veterinary Care / Group Project Architecture

Brilliant Veterinary Care / Group Project Architecture

© Anna Ritsch© Anna Ritsch© Anna Ritsch+ 22

© Anna Ritsch
© Anna Ritsch

Text description provided by the architects. Brilliant Veterinary Care’s offices and hospital are located in an existing storefront in Manhattan’s Upper Westside. The project began by establishing a long continuous ribbon-shaped wall that winds through the space. Multifunctional in nature, the tape wall serves as an orientation device by changing its shape to attract clients to the reception area, as a container to house private examination rooms where the tape folds back on itself and as a container. organizational tool to separate clients and medical staff. The wall also establishes an area where the ceiling has been lowered to create more intimate areas in the existing 12′-0 ground floor space. New mechanical units were then discreetly located in the plenum areas of the tape wall, eliminating the need for exposed ducts in the front spaces of the house occupied by customers. This reduced visual noise throughout the space and helped create a serene environment for customers and staff.

© Anna Ritsch
© Anna Ritsch
Ground floor Plan
Ground floor Plan
© Anna Ritsch
© Anna Ritsch
© Anna Ritsch
© Anna Ritsch

The renovation also required a central connecting staircase in the ribbon to create access to the rear spaces of the house located at the cellar level below. While security concerns made closing the staircase completely a necessity, its frosted glass cladding allowed natural light to enter the compound as well as the main staff corridor behind. This allowed the main traffic lanes to feel spacious and to provide an inconspicuous visual connection between staff and guest areas.

© Anna Ritsch
© Anna Ritsch

Selecting a subdued material palette of white and gray tones, the space was made calming and bright, while changes in texture provided visual interest throughout the hospital. The existing raw concrete deck ceiling was exposed and painted white to contrast with the smooth white plasterboard perimeter walls and add nuance between the surfaces. Large format gray porcelain tiles were chosen for the flooring to meet the sustainability requirements of the program and to highlight the lighter elements of the space. Warmer materials were used in the waiting rooms with a custom white oak reception desk and seating elements, while the 9′-0 ” doors to the medical rooms were painted a light blue to match the colors. Brilliant Veterinary Care brand colors. The joinery of the medical rooms was covered with antimicrobial, low VOC and phenol-free matte gray laminate panels.

© Anna Ritsch
© Anna Ritsch

To wrap the exterior surface of the tape wall, strips of pine cove molding 11/16 “wide x 11/16” deep x 108 “long were stacked back to back, creating a” U “or a fluted shape in the plane. Oriented in the vertical direction, the units were then arranged along the entire length of the wall and painted white. The shadow lines of the fluted bands and the curved geometry of the ribbon wall give rhythm, depth and texture on the surface, which change subtly as one moves the space.

© Anna Ritsch
© Anna Ritsch

New lighting fixtures throughout the hospital help define the areas between clients and staff and add another layer of visual texture to the space. Other changes to the storefront included new thermal break windows and doors, as well as a new mechanical system partially concealed in the tape wall.

© Anna Ritsch
© Anna Ritsch

Comments are closed.